Què implica la cobertura sanitària d’un esdeveniment esportiu com l’Ironman 70.3 Barcelona?

Amb la participació de 2.500 atletes, el passat 21 de maig es va celebrar una nova edició de l’Ironman 70.3 Barcelona a Calella. Ambulàncies Catalunya vam cobrir un any més aquest destacat esdeveniment esportiu amb els nostres serveis preventius, amb la nostra ambulància de Suport Vital Bàsic amb 2 Tècnics en Emergències Sanitàries (TES) i el nostre Punt Mèdic Avançat (PMA), amb 2 TES, 1 DUE i un metge.

Un esdeveniment esportiu de la mida i l’exigència de l’Ironman 70.3 Barcelona requereix no només dels mitjans necessaris per donar la cobertura sanitària que dicta la legislació, sinó de la perfecta coordinació de tots els membres del dispositiu sanitari.

Hem parlat amb els companys d’Ambulàncies Catalunya que van donar cobertura a l’esdeveniment, perquè ens expliquin de primera mà la seva experiència a l’Ironman 70.3 Barcelona. De les seves opinions, extraiem conclusions molt constructives per als nostres futurs esdeveniments i per a tots aquells professionals sanitaris que també es dediquen a aquesta tasca.

Javier Méndez, TES i Coordinador Tècnic

“El balanç que fem després de cobrir l’Ironman 70.3 Barcelona és que a Ambulàncies Catalunya estem capacitats per cobrir qualsevol tipus d’esdeveniment. En el nostre Punt Mèdic Avançat podem atendre tot tipus de necessitat sanitària. Durant l’Ironman 70.3 Barcelona vam haver d’atendre des de simples contusions fins a realitzar punts de sutura. Estem molt contents amb l’actuació del nostre equip, que va estar a l’altura de les circumstàncies en tot moment.

Afegir també que l’organització va tenir una magnífica coordinació amb tots els equips d’intervenció, membres de seguretat, Creu Roja i policia local.

Com opinió personal, en aquest tipus d’esdeveniments et dones comptes dels reptes que les persones es proposen i com els aconsegueixen. El poder mental és el que pot amb tot per sobre del físic, clarament. La meva enhorabona a tots els i les triatletes!”

Sebastià Bravo, TES

“L’experiència com TES és que en un esdeveniment de tan grans magnituds has de tenir molt ben assimilats tots els conceptes que s’estudien i ser capaç d’aplicar-los, per així donar a l’equip mèdic o d’infermeria l’ajuda necessària per realitzar el servei correcte en cada assistència.

Una de les coses que més destacaria d’un esdeveniment com l’Ironman 70.3 Barcelona és el poder atendre tant a un pacient que aquesta lleu com a si crític. També és important tenir en compte que els teus companys són molt importants, així com el fet d’estar coordinat i comptar amb la confiança que el teu company aquesta sempre aquí.”

Jorge Giménez, TES

“Cobrir l’Ironman 70.3 Barcelona és una experiència diferent. Totes les infraestructures que requereix aquest tipus d’esdeveniment, el treball de gent de tantes nacionalitats amb les que, a l’hora de l’assistència, l’idioma pot suposar una petita barrera, tant per la falta de confiança com per la manca d’entesa, etc. Són petites coses que fan que l’esdeveniment sigui diferent als altres.

Cal aplicar tot el que saps i has anat adquirint amb l’experiència però en gran i afegint variants diferents: la gran quantitat de participants que es poden convertir de sobte en pacients; i treballar en un entorn diferent com és el Punt Mèdic Avançat, amb la col·laboració sempre de metge i infermer, imprescindibles en un esdeveniment d’aquesta magnitud.”

Ricardo Cebollada, TES

“Quan dónes cobertura a un esdeveniment d’aquestes característiques i amb un nombre tan elevat de participants t’envaeix un sentiment d’il·lusió i responsabilitat a parts iguals. Aquesta experiència resulta totalment enriquidora per a la nostra professió.

Des del punt de vista de TES, és una oportunitat única de formació contínua. Em permet seguir en contacte amb el món de les urgències a l’estar envoltat de professionals sanitaris amb una àmplia experiència, posant en pràctica tot allò per el que al cap ia la fi he estudiat.”

Francisco Gómez, metge

“Treballar amb Ambulàncies Catalunya sempre és un plaer. Com a metge disposo de tot el que puc necessitar. El desplegament de material i de personal sempre ha estat més gran del que es podria esperar (i porto anys en això). Tot està previst i controlat.

El que considero més rellevant d’un esdeveniment com l’Ironman 70.3 Barcelona és la infraestructura i la preparació del personal. En aquest tipus d’esdeveniments sempre pots tenir un ensurt i és important comptar amb els mitjans adequats.”

Toni Nieto, formador i DUE

Poder afrontar una Ironman d’aquesta magnitud, en el qual participen esportistes amb un alt grau d’implicació que posen al límit el seu esperit de sacrifici, pot portar a conseqüències greus si no s’està preparat. Des del punt de vista d’infermer, l’objectiu és la cura de l’esportista. Abans, durant i després, estem conscienciats que pot sorgir un imprevist al qual hem de donar tota la cobertura necessària per a garantir-la salut durant l’esdeveniment.

Reptes personals són la magnitud de la prova, els molts els atletes que participen i la gran afluència de persones que, en cas d’emergència, hauríem d’atendre gairebé al mateix temps… Per això és de vital importància comptar amb un gran equip que sàpiga controlar aquestes possibles situacions.

Un bon Punt Mèdic Avançat amb tot el necessari, ens dóna tranquil·litat. Tenim un material i un equip de professionals que està a l’altura de qualsevol situació crítica que pugui ocórrer. Comptar amb un equip de confiança, professional i sacrificat fa que el servei tingui l’èxit assegurat.

Dono les gràcies a tot l’equip i a cada un en particular que va estar aquell dia al peu de canó; a Javi com a Coordinador Tècnic per solucionar tots els imprevistos que hi va haver; a Francisco, el nostre metge, per atendre com ho va fer en totes les situacions amb una exquisidesa admirable; a Ricardo, TES, per estar atent a les petites fallades que poguessin ocórrer i solucionar-los; a Sebastià, TES, predisposat com sempre a donar-ho tot; i a Jordi, TES, per aportar tant ‘saber estar’ i coneixements.”

punto médico avanzado ironman

cobertura sanitaria ironman

ambulancias ironman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>