Participació d’Ambulàncies Catalunya en un simulacre d’assistència en incident de multiples víctimes (Part II)

Fa unes setmanes us parlavem del simulacre d’accident pirotècnic i allau humana en el que vam participar juntament amb altres entitats. Ara que ens trobem a prop de la revetlla de Sant Joan, creiem interessant explicar-vos com es va desenvolupar l’exercici, com es van desplegar els recursos i com es va respondre a l’accident.

Abans, aquí teniu el vídeo del simulacre que van realitzar els estudiants d’audiovisuals de Jesuïtes Educació:

Un cop va començar l’exercici, els components del dispositiu preventiu (ATES, Bombers i PL) van fer la corresponent valoració de la magnitud de l’incident i van alertar els serveis d’emergència (ATES, PL, ambulàncies i bombers). Al mateix temps, es va començar a donar resposta a l’incident de manera coordinada.

A mida que els recursos anaven arribant i desplegant-se, van començar a col·laborar entre si per tal d’aconseguir els següents objectius:

 • Assegurar l’escenari i els seus voltants
 • Establir l’adequada zonificació de l’escenari: zones de risc, espais d’intervenció, vies d’entrada i sortida, i els abalisaments pertinents
 • Muntar, organitzar i coordinar els diferents centres i punts de treball
 • Evacuar els il·lesos, aplicant el Pla d’Autoprotecció del Parc de Can Zam
 • Triar, donar la primrea assistència al PSA i evacuar al centre sanitari útil als ferits, establint els mecanismes i recursos pertinents per a cada acció
 • Controlar i filiar els afectats (ferits, difunts, famílies…)
 • Donar assistència psicosocial segons correspongués.

Les tasques previstes per a cada intervinent eren:

 • Evacuació i assistència als ferits, filiació i control de ferits i il·lesos, i assistència psicosocial a ferits i familiars.
 • Cada ferit va ser carregat en una de les ambulàncies, en l’ordre establert al PSA. L’ambulància devia evacuar al ferit fins un punt situat a l’entrada del parc, simulant el trasllat fins a l’hospital. L’ambulància no tornava a estar disponible fins passat el temps establert d’anada i tornada al centre assistencial.
 • L’assistència sobre el terreny es considerava finalitzada en el moment en que l’últim ferit era evacuat cap el centre hospitalari útil. A partir d’aquest començava el replegament del tots els recursos (humans i materials) caps els seus punts de partida inicials.
 • L’exercici va finalitzar un cop acabat el replegament a l’INS Les Vinyes i realitzada la valoració conjunta de tots els intervinents.

Va ser un exercici molt constructiu per als participants i la jornada es va portar a terme amb molta professionalitat per part de tots. Gràcies a Jesuïtes Educació i la Universitat Ciències de la Salut Blanquerna per comptar amb nosaltres!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>