Taller de muntatge del nostre Punt Mèdic Avançat al Màster en Emergències i Catàstrofes de la UAB

Aconseguir que tots els alumnes es formaran en el muntatge i desmuntatge d’un Punt Mèdic Avançat (PMA) en un incident de múltiples víctimes (IMV) i no només centrar-se en la part assistencial. Aquest era un dels objectius del taller impartit per l’infermer Dani Martínez dins el Màster en Emergències i Catàstrofes de la UAB, i en el qual va col·laborar Ambulàncies Catalunya.

El taller es va celebrar els passats 13 i 14 de maig al Mas Coromines a Campdevànol i incloïa 3 activitats:

  • Triatge bàsic (start).
  • Organització de l’àrea sanitària / meta / triatge d’evacuació.
  • Muntatge del Punt Mèdic Avançat, a càrrec d’Ambulàncies Catalunya.

Què volíem transmetre als futurs professionals sanitaris al nostre taller de muntatge del PMA?

L’objectiu principal del taller era aprendre a muntar i desmuntar un Punt Mèdic Avançat, el seu funcionament i la distribució de material en l’àrea d’assistència. Així mateix, els coneixements que vam voler transmetre era tenir clars els punts febles d’un PMA i com esmenar-los sense que afecti l’estructura ni als pacients en el cas d’estar en una situació real d’emergència.

De fet, les preguntes més freqüents que ens van fer els alumnes del Màster estaven enfocades a la seguretat del Punt Mèdic Avançat, a com distribuir tot el material al seu interior i com aconseguir una coordinació correcta davant d’una aglomeració de pacients.

punto médico avanzado eventos

Amb quines dificultats et pots trobar en el muntatge del Punt Mèdic Avançat?

Una de les qüestions que plantegem al taller va ser les dificultats que poden donar-se a l’hora de muntar el PMA i com actuar amb rapidesa.

Són moltes les dificultats“, explica el nostre formador Toni Nieto, “sobretot les climatològiques, el vent i la pluja solen ser els que més dificultats ens comporten. La solució és ubicar el PMA en zona segura sense pendents i fora de rieres, assegurar la instal·lació amb piquetes apropiades i sacs de sorra per donar més consistència a l’estructura.”

Important: cal tenir en compte que el Punt Mèdic Avançat està pensat per ser totalment autònom. Abans d’utilitzar-lo, és imprescindible comprovar que tot funciona correctament, per assegurar-nos que es podrà atendre perfectament als pacients en una situació d’emergències real.

El temps i una metodologia protocol·litzada, factors determinants

Una experiència veritablement increïble i per recordar“, explica Javi Méndez, company d’Ambulàncies Catalunya i, junt amb Toni Nieto, els formadors que van realitzar el taller de muntatge del PMA.  “Els professors del Màster van fer que tots els equips participants s’integraran a la perfecció. Els alumnes estaven molt implicats en aprendre alguna cosa que estava fora de la seva formació habitual. En el simulacre, el fet de tenir temps advers, va fer que tothom s’adonés que un caos pot convertir-se en alguna cosa molt pitjor.”

Per la seva banda, Toni Nieto ens recorda l’objectiu principal d’un taller d’aquestes característiques: “Adquirir una metodologia única i protocol·litzada, és important que la instal·lació del Punt Mèdic Avançat sigui àgil.”

Per acabar, un vídeo que resumeix el simulacre d’IMV i el taller de muntatge del Punt Mèdic Avançat d’Ambulàncies Catalunya. La nostra enhorabona a tots els participants por la gran tasca realitzada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>