Alberto Díez, conductor de Ambulàncies Catalunya y bronce en el Campeonato de España de Karate
Alberto Díez es conductor en Ambulàncies Catalunya desde hace 10 años. De su trabajo dice que le gusta realizarlo “de la manera más eficaz, profesional y humana posible”. Cuando habla de sus compañer@s lo hace con orgullo: “Colaboramos para ir todos a una, independientemente de la categoría que ocupemos, favoreciendo que seamos un gran equipo, empático, dispuesto y positivo”. De su labor, lo que más le gusta es que “es un trabajo de aprendizaje continuo” y que “es gratificante la gran labor social que realizas cuando haces bien tu trabajo”.
Alberto tiene una cita en Okinawa el próximo mes de octubre. Y es que le espera el campeonato de Japón de la Premier League de la WORLD KARATE FEDERATION (WKF), una liga con ranking mundial donde participan los mejores karatekas de cada país, y que se celebra una vez al mes en un país distinto.
De ahí que hayamos querido entrevistarle para que nos comparta un poco más sobre esta afición, ¡o mejor dicho gran pasión!, que practica desde la corta edad de 7 años.
¿Qué te hizo interesarte por el karate?
Siempre me gustaron las películas de artes marciales desde bien pequeño, Bruce Lee, Karate Kid… Supongo que como a la mayoría, pero mis padres debieron ver que tenía ganas de ponerme un kimono. El karate era el arte marcial más completo, y me decanté por él. Lo que más me decidió fue que mis avances o la corrección de mis fallos, tanto en técnica como en disciplina como físicamente, solo dependían de mí. Y eso me motivaba muchísimo.
¿Desde cuándo lo practicas?
Empecé a los 7 años en un gimnasio de “entresuelo” con suelo de corcho sin tatami. A los 12 empecé a competir en combate, que es mi especialidad, y quedé campeón de Catalunya con la edad mínima. De ahí hasta los 18 todo fue in crescendo (como subcampeón de España individual y dos veces bronce por equipos). Por circunstancias familiares y académicas tuve que dejarlo y ponerme a trabajar, y gracias a un gran amigo de entreno, y actual compañero de Ambulàncies Catalunya encontré mi hueco en la empresa hasta el día de hoy.
Un día saliendo del trabajo, me encontré con Cristina Feo, una gran karateka con un largo historial deportivo a nivel internacional que ya conocía por haber pertenecido a la selección catalana. Cristina me recomendó un gimnasio a 20 metros de la base de Ambulàncies Catalunya, el Club Esportiu Mediterrani, donde empecé a entrenar a manos de Jose Puertas Ferres, quien ha hecho que a mis 29 siga disfrutando como un niño de este gran estilo de vida llamado karate, y conseguir, de momento, un título de bronce senior en el campeonato de España del 2015 en los pesos pesados.
¿Qué valores de este deporte destacarías?
Disciplina y educación, respeto, esfuerzo, condición física y mental, seguridad, autocontrol y confianza.
¿Qué te ha enseñado este deporte a nivel personal?
Constancia y esfuerzo, que son la clave del éxito y que te motivan a seguir. El karate me ha enseñado de manera indirecta a saber escoger el camino más adecuado y a levantarme siempre que caiga como única opción.
¿Qué expectativas tienes del campeonato de Japón?
Mi expectativa es siempre hacer el máximo de combates y disfrutar cuanto más mejor de la competición. Llegar a la final significa hacer el máximo de combates posibles, y ganarla ya sería la guinda del pastel. Mi condición física es favorable, lo único que te hace estar arriba es tener fe en ti mismo.
¿Qué consejo darías a las personas que se inician en este deporte?
Que no se avergüencen de preguntar, todos hemos empezado desde cero. Que sean observadores/as y analistas para mejorar. Que todo no se aprende de hoy para mañana, que el camino es largo y nunca dejas de aprender y que eso es lo bonito de este do (camino) del karate (mano vacía). Que sean pacientes y constantes, desde el respeto y la cordialidad y que los valores que aprenderán serán eternos. Y finalmente decirles que los conocimientos aprendidos son para su autosuperación, no le deben demostrar nada a nadie ni a nada, solo a uno mismo. Aprender a canalizar la energía y hacer buen uso de ella.
¿Practicar un deporte como el karate te ha ayudado en algún sentido a nivel profesional?
Sí, en muchos. En la conducción, por ejemplo, el hecho de entrenar reflejos y anticiparte a los sucesos ayuda muchísimo. En la condición física, a la hora de sujetar bien el peso de nuestros usuarios para movilizarles correctamente. El karate me ayuda a descargar adrenalina y ordenar más mi energía durante la jornada. En ocasiones me sale un poco la cara justiciera, la que distingue lo que está bien de lo que está mal, y es entonces cuando el trabajo te enseña que tienes que parar los pies y que eso es función de un policía, jeje.
El maestro Gichin Funakoshi, considerado el “padre del karate moderno”, expone que “El Karate Do no consiste tan sólo en adquirir una cierta destreza, sino también en dominar el arte de ser un miembro de la sociedad bueno y honesto”. ¿Qué opinión te merece esta afirmación?
Totalmente de acuerdo. La finalidad del karate deportivo es ayudar al practicante a tener unos valores que te hacen ser bueno y honesto dentro y fuera del dojo. Es un arte de autosuperación en estado puro, ayuda a conocer tus carencias y virtudes y tener conciencia de la peligrosidad de la violencia, y no acudir innecesariamente al uso de tus conocimientos y destrezas en la lucha como abuso. Hay que dominar el arte del diálogo y evitar conflictos que no tienen ninguna finalidad, y como ultima opción usar tus conocimientos en defensa propia o de otro miembro de la sociedad en apuros. Debes ser honesto con el mundo y aun más contigo mismo.
¿Qué otros deportes practicas?
Me gusta surfear cuando el Mediterráneo lo permite, practicar snowboard en invierno, echar alguna que otra partida al ping-pong y correr por la montaña. Dedico muchas horas al karate durante toda la semana, y también a la preparación física que requiere competir. ¡Ojalá el día tuviera 36 horas!
Deseamos a nuestro compañero Alberto toda la suerte del mundo en el campeonato de Japón de la WKF y esperamos que llegue lo más alto posible en la competición. Domo Arigato Gozaimashita, Alberto o, lo que es lo mismo, ¡muchas gracias!
Alberto Díez és conductor en Ambulàncies Catalunya des de fa 10 anys. Del seu treball diu que li agrada fer-ho «de la manera més eficaç, professional i humana possible». Quan parla dels seus companys ho fa amb orgull: «Col·laborem per anar tots a una, independentment de la categoria que ocupem, afavorint que siguem un gran equip, empàtic, disposat i positiu». De la seva tasca, el que més li agrada és que «és un treball d’aprenentatge continu» i que «és gratificant la gran tasca social que realitzes quan fas bé la teva feina».
Albert té una cita a Okinawa el proper mes d’octubre. I és que l’espera el campionat del Japó de la Premier League de la WORLD KARATE FEDERATION (WKF), una lliga amb rànquing mundial on participen els millors karatekes de cada país, i que se celebra un cop al mes a un país diferent.
Per aquest motiu hem volgut entrevistar-lo perquè ens comparteixi una mica més sobre aquesta afició, o millor dit gran passió!, que practica des de la curta edat de 7 anys.
Què et va fer interessar-te pel karate?
Sempre em van agradar les pel·lícules d’arts marcials des de ben petit, Bruce Lee, Karate Kid… Suposo que com a la majoria, però els meus pares van haver de veure que tenia ganes de posar-me un quimono. El karate era l’art marcial més complet, i em vaig decantar per ell. El que més em va decidir va ser que els meus avenços o la correcció de les meves errades, tant en tècnica com en disciplina com físicament, només depenien de mi. I això em motivava moltíssim.
Des de quan el practiques?
Vaig començar als 7 anys en un gimnàs de «entresòl» amb sòl de suro sense tatami. Als 12 vaig començar a competir en combat, que és la meva especialitat, i vaig quedar campió de Catalunya amb l’edat mínima. D’aquí fins als 18 tot va anar in crescendo (com a subcampió d’Espanya individual i dues vegades bronze per equips). Per circumstàncies familiars i acadèmiques vaig haver de deixar-ho i posar-me a treballar, i gràcies a un gran amic d’entrenament, i actual company de Ambulàncies Catalunya vaig trobar la meva buit en l’empresa fins al dia d’avui.
Un dia sortint de la feina, em vaig trobar amb Cristina Feo, una gran karateka amb un llarg historial esportiu a nivell internacional que ja coneixia per haver format part de la selecció catalana. Cristina em va recomanar un gimnàs a 20 metres de la base de Ambulàncies Catalunya, el Club Esportiu Mediterrani, on vaig començar a entrenar mans de Jose Portes Ferres, que ha fet que als meus 29 segueixi gaudint com un nen d’aquest gran estil de vida anomenat karate, i aconseguir, de moment, un títol de bronze sènior en el campionat d’Espanya del 2015 en els pesos pesats.
Quins valors d’aquest esport destacaries?
Disciplina i educació, respecte, esforç, condició física i mental, seguretat, autocontrol i confiança.
Què t’ha ensenyat aquest esport a nivell personal?
Constància i esforç, que són la clau de l’èxit i que et motiven a seguir. El karate m’ha ensenyat de manera indirecta a saber escollir el camí més adequat i a aixecar-me sempre que caigui com a única opció.
Quines expectatives tens del campionat del Japó?
La meva expectativa és sempre fer el màxim de combats i gaudir com més millor de la competició. Arribar a la final significa fer el màxim de combats possibles, i guanyar-la ja seria la cirereta del pastís. La meva condició física és favorable, l’únic que et fa estar a dalt és tenir fe en tu mateix.
Quin consell donaries a les persones que s’inicien en aquest esport?
Que no s’avergonyeixin de preguntar, tots hem començat des de zero. Que siguin observadors/es i analistes per millorar. Que tot no s’aprèn d’avui per demà, que el camí és llarg i mai deixes d’aprendre i que això és el bonic d’aquest do (camí) del karate (mà buida). Que siguin pacients i constants, des del respecte i la cordialitat i que els valors que aprendran seran eterns. I finalment dir-los que els coneixements apresos són per el seva autosuperació, no li han de demostrar res a ningú ni a res, només a un mateix. Aprendre a canalitzar l’energia i fer-ne un bon ús.
¿Practicar un esport com el karate t’ha ajudat en algun sentit a nivell professional?
Sí, en molts. En la conducció, per exemple, el fet d’entrenar reflexos i anticipar-te als successos ajuda moltíssim. En la condició física, a l’hora de subjectar bé el pes dels nostres usuaris per mobilitzar-los correctament. El karate m’ajuda a descarregar adrenalina i ordenar més la meva energia durant la jornada. A vegades em surt una mica la cara justiciera, la que distingeix el que està bé del que està malament, i és llavors quan el treball t’ensenya que has de parar els peus i que això és funció d’un policia, jeje.
El mestre Gichin Funakoshi, considerat el «pare del karate modern», exposa que «El Karate Do no consisteix tan sols a adquirir una certa destresa, sinó també en dominar l’art de ser un membre de la societat bo i honest». Quina opinió et mereix aquesta afirmació?
Totalment d’acord. La finalitat del karate esportiu és ajudar al practicant a tenir uns valors que et fan ser bo i honest, dins i fora del dojo. És un art d’autosuperació en estat pur, ajuda a conèixer les teves mancances i virtuts i a tenir consciència de la perillositat de la violència, i no acudir innecessàriament a l’ús dels teus coneixements i destreses en la lluita com abús. Cal dominar l’art del diàleg i evitar conflictes que no tenen cap finalitat, i com a ultima opció utilitzar els teus coneixements en defensa pròpia o d’un altre membre de la societat en dificultats. Has de ser honest amb el món i encara més amb tu mateix.
Quins altres esports practiques?
M’agrada fer surf quan la Mediterrània ho permet, practicar surf de neu a l’hivern, fer alguna que altra partida al ping-pong i córrer per la muntanya. Dedico moltes hores al karate durant tota la setmana, i també a la preparació física que requereix competir. Tant de bo el dia tingués 36 hores!
Desitgem al nostre company Alberto tota la sort del món en el campionat del Japó de la WKF i esperem que arribi el més alt possible en la competició. Dom Arigato Gozaimashita, Alberto o, el que és el mateix, moltes gràcies!